Key trend
5
Erover praten blijft de favoriete vorm van nieuwsparticipatie
De meerderheid aarzelt om zich te mengen in publieke debatten op sociale media. Een minderheid deelt nieuws via sociale media of comment op nieuwsverhalen. Vooral jongeren geven de voorkeur aan nieuwsparticipatie in besloten online omgevingen (onder vrienden en familie via chat apps). Praten over het nieuws ‘in het echt’ draagt echter voor velen de voorkeur.
Over het algemeen blijft online nieuwsparticipatie beperkt tot een minderheid van de Vlaamse nieuwsgebruikers: slechts 1 op 10 Vlamingen geeft aan nieuws te delen via sociale mediaplatformen, en 11% plaatst wel eens een reactie onder een online nieuwsbericht. Sterker nog, slechts 1 op 4 Vlaamse nieuwsgebruikers beschouwt online nieuwsparticipatie als een positieve ervaring, waarbij de meerderheid (38%) eerder twijfelt tussen positief en negatief. Uit de data blijkt dat de Vlaamse nieuwsgebruiker eerder op een passievere manier participeert in een besloten online setting. Dit uit zich bijvoorbeeld in het lezen van reacties onder nieuwsberichten (28%) of het bespreken van nieuwsberichten in privé chats (12%) zoals bijvoorbeeld via WhatsApp.
Praten over het nieuws in een offline setting is nog steeds de populairste manier om deel te nemen aan het nieuws. Terwijl 31% aangeeft het nieuws te bespreken met vrienden of collega’s in face-to-face-gesprekken, voert slechts 12% van de nieuwsgebruikers deze conversaties online. Uit de data blijkt dat 41% van de Vlaamse nieuwsgebruiker voorzichtig is met online gesprekken over politiek, wat een verklaring kan zijn voor de eerder terughoudenheid van gebruikers bij het bespreken van nieuws online, of waarom 37% van de Vlamingen zich zelfs volledig onthoudt van online nieuwsparticipatie. Vooral rechts geörienteerde nieuwsgebruikers (56%) hebben het gevoel te moeten opletten bij het delen van hun politieke mening online.
Met bijna de helft van de Vlamingen die aangeven dat ze voorzichtig moeten zijn met wat ze online delen over politiek, kan de vraag gesteld worden hoe open en veilig onze online publieke ruimte nu daadwerkelijk is om nieuws en politieke ideeën te delen en bespreken.