Key trend
1
Vlaanderen beleeft zijn eerste digitale desinformatiegolf
Vlaamse nieuwsgebruikers werden aanzienlijk meer geconfronteerd met valse of misleidende informatie over COVID-19 dan over andere onderwerpen.
Met de verspreiding van desinformatie omtrent COVID-19 en de vaccins die ons daartegen moeten beschermen, heeft België het afgelopen jaar zijn eerste grote golf van digitale desinformatie beleefd. De cijfers zijn veelzeggend: Vlaamse nieuwsgebruikers (36%) werden aanzienlijk meer geconfronteerd met valse of misleidende informatie over COVID-19 dan over andere onderwerpen.
Dit was zelfs nog hoger bij de jongere groepen: ongeveer 45% van de 18-35-jarigen geeft aan de voorbije week geconfronteerd te zijn met desinformatie over COVID-19, tegenover slechts ca. 30% van de 45-plussers. Dit kan te maken hebben met het hogere gebruik van sociale media voor nieuws onder de jongere generaties.
28% van de Vlaamse nieuwsgebruikers maakt zich het meest zorgen over valse informatie over COVID-19 afkomstig van de overheid, politici of politieke partijen, aanzienlijk hoger dan de 17% voor desinformatie afkomstig van gewone mensen, 7% van journalisten en 6% van beroemdheden. Opmerkelijk is dat, opnieuw bij de 18-24-jarigen, niet politici maar gewone burgers worden beschouwd als de meest gewantrouwde bron van informatie over COVID-19.
Zonder een direct oorzakelijk verband te impliceren, lijkt desinformatie over COVID-19 de bezorgdheid over valse informatie online te hebben doen toenemen. In 2021 geeft 43% van de Vlaamse nieuwsgebruikers aan bezorgd te zijn over wat waar is en wat nep is op het internet, tegenover 39% in 2020, en slechts 31% in 2018.
Nog meer te weten komen over desinformatie tijdens de coronacrisis? Neem dan een kijkje op onze analyse over de impact van COVID-19 op desinformatie.
Liever de evolutie in bezorgdheid over fake nieuws van de afgelopen 3 jaar? Dan kan je terecht bij de Monitor.